Passa al contingut principal

 NOTA DE PREMSA

L’Associació d’Amics de la Vall de Coanegra, adherits a la «PLATAFORMA RENOVABLES SÍ, PERÒ AIXÍ NO!» hem registrat avui a l’ Ajuntament de Santa Maria del Camí, la petició d’una moratòria a les administracions competents, (CONSELL DE MALLORCA I CONSELLERIA D’EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA del GOVERN de les ILLES BALEARS) , en la tramitació de Centrals Industrials Fotovoltaiques en sòl rústic, mentre se realitza la planificació territorial i energètica, tal com marca la Llei 10/2019 de Canvi Climàtic i Transició Energètica de les Illes Balears, en el seus articles 45 i 46.2, que preveu el desplegament de la Planificació Territorial, de les ubicacions prioritàries de les noves centrals i altres aspectes bàsics per a la seva planificació.
-En el terme municipal de Santa Maria del Camí, actualment hi ha en tramitació diverses Centrals Industrials Fotovoltaiques ( anomenades “ parcs fotovoltaics”) que ocuparan una gran extensió d’hectàrees de sòl rústic de gran valor agrari, paisatgístic i ambiental.
-Aquesta allau de centrals energètiques fotovoltaiques tindrà un gran impacte al sòl rústic del terme de Santa Maria del Camí, transformant el paisatge i zones de cultiu o de garriga mediterrània; i també sobre la qualitat de vida de la gent que vivim a Santa Maria. La instal·lació d’aquestes centrals industrials d’energia en sòl rústic, contradiuen en molts de casos la normativa urbanística del Ajuntament i del Pla Territorial de Mallorca. La usurpació de les competències de planificació urbanística i territorial a l’ Ajuntament és molt clara i genera indefensió de la ciutadania i del propi Ajuntament davant la una ubicació en funció dels interessos dels promotors dels projectes, que primen per sobre de les competències i la normativa urbanística pròpies d’aquesta administració local.
I sobretot els projectes s’inicien sense un anàlisi rigorós sobre les necessitats reals i la capacitat productiva que se generaria potenciant la instal·lació de plaques fotovoltaiques a sostres i teulades de naus industrials, centres comercials, edificis públics i privats, equipaments i infraestructures públiques a zones periurbanes, sobre la xarxa ferroviària, determinats trams de carreteres i autopistes, aparcaments públics i privats o espais molt degradats abans d’optar quasi exclusivament en centrals fotovoltaiques en sòl rústic. És necessària la participació de la ciutadania en la transició energètica i la democratització de l’energia mitjançant Comunitats Energètiques i l’ Autoconsum .
Per a més informació:
Maria Assumpció Massanet: 655 41 78 72
Guillem Ramis: 637 60 96 46
Santa Maria del Camí, 3 de juliol de 2024

Entrades populars d'aquest blog

Presentam el MAPA de la situació actual de les INSTAL·LACIONS FOTOVOLTAIQUES a SÒL RÚSTIC a MALLORCA, I REITERAM la necessitat de la PLANIFICACIÓ TERRITORIAL d’aquestes instal·lacions per protegir el sòl rústic.

Actualment a Mallorca hi ha 140 centrals fotovoltaiques – en funcionament i/o en tramitació- a sòl rústic, amb una ocupació de 1.314 hectàrees de territori , sense cap planificació territorial.  1- CENTRALS FOTOVOLTAIQUES  EN SÒL RÚSTIC EN FUNCIONAMENT ACTUALMENT A MALLORCA Actualment hi ha 74 centrals fotovoltaiques en funcionament a sòl rústic amb una ocupació de 407 hectàrees =  4 km2 . La superfície mitjana d’aquestes instal·lacions és de 5’5 hectàrees . Aquestes instal·lacions estan ubicades principalment a l’Eix Palma - Inca - Santa Margalida (Raiguer-Muro-Santa Margalida), la zona de Llucmajor i la de Llevant i Migjorn, i en el Pla de Mallorca algunes petites i disseminades. Les primeres centrals fotovoltaiques a sòl rústic a Mallorca se varen iniciar a partir de 2006. Fins al 2012 es varen construir 32 centrals fotovoltaiques. De l’any 2012 al 2018 no se va fer cap central fotovoltaica, i es reactivaren de forma important entre 2018 i 2021 amb 16 noves centrals El “boom” de l

Nota informativa, 19 de gener de 2024

La Plataforma Renovables Sí, però així No! inicia una ronda de reunions amb els responsables polítics. Exigim la protecció del rústic davant l'allau de megaparcs solars arreu de l’illa. Membres de la Plataforma s'han reunit aquesta setmana amb el Conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural i amb el Director de Territori i Paisatge del CIM per abordar la problemàtica de l'allau de parcs fotovoltaics de grans dimensions en sòl rústic i la manca de planificació territorial. Les declaracions de grans polígons de plaques fotovoltaiques en sòl rústic via declaracions de projectes industrials estratègics, ha tengut com a conseqüència un allau de parcs de grans dimensions situats en grans finques de Mallorca, afectant sòls actualment amb ús agrari, molt sovint amb elements patrimonials i amb una gran incidència sobre el paisatge i la transformació dels usos del sòl. La Llei de Projectes Industrials Estratègics, preveia, com a excepció, que els projectes industrials poguessin

Qui som?

El passat 6 de maig de 2023, al Puig de Santa Magdalena, es va fer la presentació de la Plataforma Renovables Sí, però així No! per demanar una ubicació racional, sostenible i planificada de les instal·lacions d’energies renovables a Mallorca. Des de la Plataforma feim un seguiments dels Parcs en tramitació, informam dels impactes, proposam alternatives i reclamam les polítiques necessàries que garanteixin la planificació territorial, ambiental, agrària i energètica per a la transició energètica que Mallorca necessita.  Les entitats que a dia d'avui conformen la Plataforma són: GOB Mallorca ATTAC - Mallorca ARCA No Macrorenovables en Son Fuster, Selva La Utòpica Xarxa Ecosocial APAEMA Bona Ona Amics de la Vall de Coanegra No al Parc FTV Sa Pobla Xarxa per la Sobirania Alimentària Amics de la Terra SEAE Reviure Tofla XR Mallorca Assemblea Popular de Son Sardina i sa Garriga Son Bonet Pulmó Verd Som Energia Som Serveis Energètics