Passa al contingut principal

 Nota de premsa, 10 d’abril de 2024

La Plataforma es reuneix amb el Director General d’Energia per abordar la problemàtica de la transició energètica amb l’esclat de les fotovoltaiques en sòl rústic. 

La Plataforma Renovables Si però així No! S’ha reunit avui amb el Director General d’Energia, Diego  Daviu i la Directora General de Coordinació i Harmonització Urbanística, Paz Andrade per tal de comunicar la preocupació per la implantació de renovables en sòl rústic amb un procediment accelerat, desordenat i que afecta greument el sòl rústic i les terres fèrtils. Desde la plataforma demanen una moratòria d’aquestes instal·lacions condicionada a una planificació integrada energètica, territorial, agrícola i ambiental.


La Direcció General d’Energia comparteix la necessitat d’ordenar els procediments i donar transparència a l’evolució de les actuacions i les polítiques de transició energètica  Han comunicat la intenció de revisar i unificar els procediment de tramitació dels parcs així com la necessitat de revisar  l’instrument de planificació sectorial energètic, el Pla Director Sectorial Energètic, de manera coordinada amb la revisió de Pla Territorial que ha de fer el Consell de Mallorca, i la implicació de Medi Ambient i la Conselleria d’Agricultura. 

Des de la Plataforma, s´ha traslladat a la Direcció General d’Energia que d'acord amb les dades oficials les expectatives d’un 35% del consum total d’energia (de la que actualment, només un 20% és elèctric), a produir amb energia renovable (pràcticament fotovoltaica) per el 2030, no les considerem viables amb aquest model d’implementació de les inversions fotovoltaiques que ha generat una explosió de parcs en sòl rústic. 

La Plataforma ha presentat aquestes dades:

35% de renovables pel consum total d’energia (sobre els valors de 2022 i suposant que no segueix augmentant el consum d’energia)

8.700GWh

Renovables a través d’enllaç amb la Península (suposant un 60% de renovables Península)

530GWh

Potència Fotovoltaica necessària (suposat que tota la renovables fos fotovoltaica i amb 1.500 hores de sol/any)

5.800 MW

Superfícia a ocupar (1MW/1ha)

5.800 ha

Potència actual de parcs i autoconsum 

550MW

Potència a instal·lar en 6 anys 

5.250 MW

Potència a Instal·lar cada any

875 MW


Si de moment ja tenim 500 hectàrees (ha) ocupades i en 6 anys hem de tenir 5.800ha

  • Com ho feim? 

  • Quina impacte tindrà sobre el territori? 

  • Quina serà la resposta social?

No podem deixar el territori en mans de les lleis del mercat. Al procediment actual requereix la seva revisió i ordenació. 

Des de la Plataforma vàrem translladar les següents peticions:

  • Informe del potencial de renovables sobre cobertes (residencial, polígons, etc) i espais antropitzats del que la DG ha esmentat públicament que disposava

  • Priorització de l’estalvi energètic i de l’eficiència energètica 

  • Priorització de la iniciativa pública en els edificis propis, per actuar com exemple apropant aquestes mesures a la ciutadanía

  • Participació social  de la ciutadania en la transició energètica  c. en tots els seus àmbits

  • Urgència en la Moratòria i la Planificació Territorial i Energètica


Des de la Direcció General d’Energia, ens varen traslladar el seu compromís per donar resposta a les preocupacions esmentades i avançat que tenen previst treballar en el Pla de Transició Energètica, la revisió del PDS d’Energia i la unificació del procediment d’autorització amb l’actual marc legal. 







Entrades populars d'aquest blog

Presentam el MAPA de la situació actual de les INSTAL·LACIONS FOTOVOLTAIQUES a SÒL RÚSTIC a MALLORCA, I REITERAM la necessitat de la PLANIFICACIÓ TERRITORIAL d’aquestes instal·lacions per protegir el sòl rústic.

Actualment a Mallorca hi ha 140 centrals fotovoltaiques – en funcionament i/o en tramitació- a sòl rústic, amb una ocupació de 1.314 hectàrees de territori , sense cap planificació territorial.  1- CENTRALS FOTOVOLTAIQUES  EN SÒL RÚSTIC EN FUNCIONAMENT ACTUALMENT A MALLORCA Actualment hi ha 74 centrals fotovoltaiques en funcionament a sòl rústic amb una ocupació de 407 hectàrees =  4 km2 . La superfície mitjana d’aquestes instal·lacions és de 5’5 hectàrees . Aquestes instal·lacions estan ubicades principalment a l’Eix Palma - Inca - Santa Margalida (Raiguer-Muro-Santa Margalida), la zona de Llucmajor i la de Llevant i Migjorn, i en el Pla de Mallorca algunes petites i disseminades. Les primeres centrals fotovoltaiques a sòl rústic a Mallorca se varen iniciar a partir de 2006. Fins al 2012 es varen construir 32 centrals fotovoltaiques. De l’any 2012 al 2018 no se va fer cap central fotovoltaica, i es reactivaren de forma important entre 2018 i 2021 amb 16 noves centrals El “boom” de l

Nota informativa, 19 de gener de 2024

La Plataforma Renovables Sí, però així No! inicia una ronda de reunions amb els responsables polítics. Exigim la protecció del rústic davant l'allau de megaparcs solars arreu de l’illa. Membres de la Plataforma s'han reunit aquesta setmana amb el Conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural i amb el Director de Territori i Paisatge del CIM per abordar la problemàtica de l'allau de parcs fotovoltaics de grans dimensions en sòl rústic i la manca de planificació territorial. Les declaracions de grans polígons de plaques fotovoltaiques en sòl rústic via declaracions de projectes industrials estratègics, ha tengut com a conseqüència un allau de parcs de grans dimensions situats en grans finques de Mallorca, afectant sòls actualment amb ús agrari, molt sovint amb elements patrimonials i amb una gran incidència sobre el paisatge i la transformació dels usos del sòl. La Llei de Projectes Industrials Estratègics, preveia, com a excepció, que els projectes industrials poguessin

Qui som?

El passat 6 de maig de 2023, al Puig de Santa Magdalena, es va fer la presentació de la Plataforma Renovables Sí, però així No! per demanar una ubicació racional, sostenible i planificada de les instal·lacions d’energies renovables a Mallorca. Des de la Plataforma feim un seguiments dels Parcs en tramitació, informam dels impactes, proposam alternatives i reclamam les polítiques necessàries que garanteixin la planificació territorial, ambiental, agrària i energètica per a la transició energètica que Mallorca necessita.  Les entitats que a dia d'avui conformen la Plataforma són: GOB Mallorca ATTAC - Mallorca ARCA No Macrorenovables en Son Fuster, Selva La Utòpica Xarxa Ecosocial APAEMA Bona Ona Amics de la Vall de Coanegra No al Parc FTV Sa Pobla Xarxa per la Sobirania Alimentària Amics de la Terra SEAE Reviure Tofla XR Mallorca Assemblea Popular de Son Sardina i sa Garriga Son Bonet Pulmó Verd Som Energia Som Serveis Energètics