Passa al contingut principal


Ahir  veïns  i veïnes de Marratxí i la Plataforma “Renovables SÍ, però així NO !”, ens vàrem reunir amb el batlle d’aquesta localitat. 

El veïns i veïnes vàrem sol·licitar la reunió amb el batle de Marratxí per fer-li arribar la nostra preocupació envers l’allau de Projectes d’ Instal·lacions Fotovoltaiques a sòl rústic en el terme municipal de Marratxí ; entre d’altres l’ Agrupació del PF Son Frau i PF Son Nebot, PF de Son Sales, PF Son Frau , el PF Son Verí actualment en exposició pública i el PF de Can Garriga encara pendent de sortir a exposició pública , els quals suposen  en total una

ocupació de 88’6 hectàrees de sòl rústic del terme municipal.

El TM de Marratxí ja està densament poblat -718'09 hab. per Km2- , molt per damunt de la mitjana de Mallorca. Malgrat això, en un radi de 10km. a partir de Sant Marçal se concentraran quasi 20 projectes de parcs fotovoltaics, entre els  que estan en funcionament i els projectats. Mentre tenim pocs espais verds i zones boscoses , i veiem com el sòl rústic s’omple d’instal·lacions industrials fotovoltaiques sense cap tipus de planificació territorial envers una actuació d’aquesta magnitud. 

Aquestes instal·lacions suposen un gran impacte sobre el nostre territori, convertint aquest espais naturals en una indústria d’energia solar, degradant  ecosistemes,  paisatge i convertint sòl rústic de terra fèrtil en polígons industrials. Mentre no hi ha una actuació clara per part de les Administracions locals, insulars o balears per impulsar la implantació d’energia fotovoltaica en els sostres de les naus industrials o comercials, en edificis públics , en espais degradats o zones periurbanes.

Hem demanat al batle de Marratxí una aposta clara i ferma per evitar aquesta allau d’instal·lacions industrials fotovoltaiques en el sòl rústic de Marratxí , mitjançant la realització dels informes desfavorables per part de l’ Ajuntament  d’aquestes instal·lacions fins a la realització de la Planificació Territorial  de la seva zonificació, tal com obliga la Llei de Canvi Climàtic. 

A més, li hem demanat una aposta clara per prioritzar la qualitat de vida dels ciutadans de Marratxí i evitar la destrucció dels nostres ecosistemes naturals per fer- la possible. 

Som conscients de la necessitat de dur endavant una transició energètica on les energies renovables siguin un dels seus eixos, però també considerem s’han de prioritzar altres espais on ubicar-les, així com una major participació i implicació de la ciutadania en aquestes decisions.

El batle de Marratxí ens ha fet arribar bones paraules però sense cap compromís concret i passant la total responsabilitat competencial al Govern de les Illes Balears. Ens ha remès a la Llei 14/2019 de Projectes Industrials Estratègics com a marc legislatiu que determina la necessitat d’aquests projectes sense cap limitació , essent el Govern de les Illes Balears qui aprova o no aquests projectes.


Els veïns i veïnes i la Plataforma Renovables SI però així NO ! seguirem insistint i demanant al batle de Marratxí que defensi les competències municipals envers l’ordenació del territori , i s’impliqui fermament en la defensa de la qualitat de vida dels ciutadans de Marratxí coordinant amb altres administracions públiques, sigui el Consell de Mallorca i el Govern de les IB, concretament la Conselleria d’ Empresa, Ocupació i Energia en fer una transició energètica al municipi justa, participativa , ecològicament sostenible i amb una planificació territorial que preservi el sòl rústic.



                                                                  







Entrades populars d'aquest blog

Presentam el MAPA de la situació actual de les INSTAL·LACIONS FOTOVOLTAIQUES a SÒL RÚSTIC a MALLORCA, I REITERAM la necessitat de la PLANIFICACIÓ TERRITORIAL d’aquestes instal·lacions per protegir el sòl rústic.

Actualment a Mallorca hi ha 140 centrals fotovoltaiques – en funcionament i/o en tramitació- a sòl rústic, amb una ocupació de 1.314 hectàrees de territori , sense cap planificació territorial.  1- CENTRALS FOTOVOLTAIQUES  EN SÒL RÚSTIC EN FUNCIONAMENT ACTUALMENT A MALLORCA Actualment hi ha 74 centrals fotovoltaiques en funcionament a sòl rústic amb una ocupació de 407 hectàrees =  4 km2 . La superfície mitjana d’aquestes instal·lacions és de 5’5 hectàrees . Aquestes instal·lacions estan ubicades principalment a l’Eix Palma - Inca - Santa Margalida (Raiguer-Muro-Santa Margalida), la zona de Llucmajor i la de Llevant i Migjorn, i en el Pla de Mallorca algunes petites i disseminades. Les primeres centrals fotovoltaiques a sòl rústic a Mallorca se varen iniciar a partir de 2006. Fins al 2012 es varen construir 32 centrals fotovoltaiques. De l’any 2012 al 2018 no se va fer cap central fotovoltaica, i es reactivaren de forma important entre 2018 i 2021 amb 16 noves centrals El “boom” de l

Nota informativa, 19 de gener de 2024

La Plataforma Renovables Sí, però així No! inicia una ronda de reunions amb els responsables polítics. Exigim la protecció del rústic davant l'allau de megaparcs solars arreu de l’illa. Membres de la Plataforma s'han reunit aquesta setmana amb el Conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural i amb el Director de Territori i Paisatge del CIM per abordar la problemàtica de l'allau de parcs fotovoltaics de grans dimensions en sòl rústic i la manca de planificació territorial. Les declaracions de grans polígons de plaques fotovoltaiques en sòl rústic via declaracions de projectes industrials estratègics, ha tengut com a conseqüència un allau de parcs de grans dimensions situats en grans finques de Mallorca, afectant sòls actualment amb ús agrari, molt sovint amb elements patrimonials i amb una gran incidència sobre el paisatge i la transformació dels usos del sòl. La Llei de Projectes Industrials Estratègics, preveia, com a excepció, que els projectes industrials poguessin

Qui som?

El passat 6 de maig de 2023, al Puig de Santa Magdalena, es va fer la presentació de la Plataforma Renovables Sí, però així No! per demanar una ubicació racional, sostenible i planificada de les instal·lacions d’energies renovables a Mallorca. Des de la Plataforma feim un seguiments dels Parcs en tramitació, informam dels impactes, proposam alternatives i reclamam les polítiques necessàries que garanteixin la planificació territorial, ambiental, agrària i energètica per a la transició energètica que Mallorca necessita.  Les entitats que a dia d'avui conformen la Plataforma són: GOB Mallorca ATTAC - Mallorca ARCA No Macrorenovables en Son Fuster, Selva La Utòpica Xarxa Ecosocial APAEMA Bona Ona Amics de la Vall de Coanegra No al Parc FTV Sa Pobla Xarxa per la Sobirania Alimentària Amics de la Terra SEAE Reviure Tofla XR Mallorca Assemblea Popular de Son Sardina i sa Garriga Son Bonet Pulmó Verd Som Energia Som Serveis Energètics